Productiebedrijven bestaan in allerlei verschillende branches en bieden dan ook onwijs veel verschillende soorten banen. Het doel van een productiebedrijf is om iets tastbaars te leveren, zoals een fiets of kozijn. De basis voor succes om het doel te behalen zijn gestroomlijnde productieprocessen, het draait namelijk in grote mate om operationele effectiviteit en op tijd kunnen leveren aan klanten. Grondstoffen moeten op tijd aanwezig zijn en beschikbare capaciteit van mensen en middelen dient optimaal te worden verdeeld over de uit te voeren werkopdrachten. Toch valt er bij veel bedrijven nog winst te behalen op de vlak.

 

Waarom verbeteren?

Het optimaliseren van de productieprocessen brengt natuurlijk een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je inefficiënte werkwijzen elimineren waardoor de productiviteit wordt verhoogd, producten sneller op de markt brengen en de kwaliteit van de producten verbeteren doordat goed testen weerslag heeft op eigenschappen als performance, levensduur, gebruiksgemak en veiligheid. Ook verhoogt dit de klanttevredenheid, worden werknemers gemotiveerd en kun je een flinke voorsprong verkrijgen op de concurrentie. Het maakt jouw bedrijf uniek door standaarden boven het branchegemiddelde te hanteren.

 

Belangrijkste KPI’s

Bij ieder bedrijf is het belangrijk om de prestaties te meten, echter speelt dit bij productiebedrijven een nóg grotere rol. Krijg inzicht in welke processen goed lopen en welke niet, en nog belangrijk, wat de reden daarvan is. Zo kun je op tijd actie ondernemen. Vijf KPI’s die je sowieso moet meten zijn de downtime, right first through (FTT), on-time delivery (OTD), non-conformance en production target. Bij een productiebedrijf wil je natuurlijk zo min mogelijk stilstandtijd (downtime). Let daarom op de oorzaken van de downtime zodat daarop gestuurd kan worden. De FTT meet hoeveel procent van de productie ook daadwerkelijk aan klanten geleverd kan worden en OTD meet hoeveel procent van de orders op tijd en volledig geleverd worden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat klanten tevreden zijn met het product en of je geplande productie ook echt behaald wordt.

 

PPS One

Om productie- en planningsprocessen zo efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren is het aan te raden gebruik te maken van een ERP pakket voor productiebedrijven. Net een beetje extra hierop wordt geboden door PPS One. PPS One levert een aantal aantrekkelijke voordelen op voor jouw business. Zo zal de klanttevredenheid stijgen omdat je klanten op de hoogte kunt brengen van de status van hun order, de planning zal verbeteren en de stuklijstenbeheer zal optimaliseren. Daarnaast krijg je gedetailleerd inzicht in de kosten, een betere voorraadbeheer, vereenvoudigd inkoopbeheer, grip op uitbesteed werk en een betere service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *