De herfst is in volle gang, blaadjes vallen van de bomen en de temperaturen dalen weer. Het regent vaak en de wind blaast hard. Nog even en het is echt voorbij met het zachte weer, we gaan weer af op de winter. Is jouw huis wel klaar voor deze koude seizoenen? Lees deze blog en ontdek hoe jij je huis makkelijk winterklaar kunt maken!

Winterklaar?

Winterklaar? Wat betekent dat nou weer? Ik hoor het je denken. Nou, net zoals jij je zomerjas in ruilt voor een warm, waterdicht winterexemplaar, zo kan je huis ook wel wat extra bescherming gebruiken in de winter. Want ook je huis krijgt het zwaarder te verduren in de winter. En jij kunt je huis hier een handje meehelpen. Door je huis dus winterklaar te maken!

Dak

Het belangrijkste element van een winterklaar huis is misschien wel het dak. Dit dat is namelijk letterlijk het dak boven jouw hoofd, en dit dak beschermt jou tegen regen, wind en mogelijke sneeuw.  Tijd om eens goed naar dat dak te kijken dus! Inspecteer je dak eens kritisch: liggen alle dakpannen er nog op? Zijn er dakpannen gebroken of verschoven? En hoe is het met de staat van je regenpijp gesteld? Misschien is je dak wel toe aan een onderhoudsbeurt, of moet er het een en ander vervangen worden. Of misschien moet je hele dak wel opnieuw gedekt worden. Kijk dan ook eens naar epdm, een supermakkelijk en in veel gevallen passend materiaal.

Ramen en kozijnen

Het volgende punt van aandacht zijn je kozijnen. Verkeren die nog in een goede staat? Vertonen deze geen scheuren, verrotting of andere gebreken? Als je kozijnen niet meer goed zijn kan kou en wind makkelijk je huis in komen. Bovendien kan deze schade snel verergeren, dus het is fijn om hier op tijd bij te zijn. Kijk ook eens kritisch naar je ramen. Heb jij al dubbelglas? Dit houdt de warmte veel beter binnen, en weert de kou vele malen beter dan enkelglas dat doet. Precies wat je nodig hebt in de winter!

Kieren

Kijk ook eens naar kieren tussen balken of onder deuren. Onopgemerkt kan er zo veel kou je huis binnen komen. Voor veel mensen is de zolder bijvoorbeeld niet meer dan een opslagkamer, en hier komen ze zelden. Zolderramen of -deuren zijn dan ook geducht omdat via deze wegen vaak veel kou binnenkomt, zonder dat mensen dit in de gaten hebben. Loop daarom eens kritisch je hele huis langs en kijk waar jij de kou nog beter kunt weren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *