Uitzonderingen daar gelaten zullen we bijna allemaal moeten werken tot aan ons pensioen. Dat is prima, want zo kom je aan genoeg geld om leuke dingen te doen en fijn te wonen, en bovendien heb je anders waarschijnlijk meer vrije tijd dan je zou kunnen besteden. Toch komt het voor dat je langere tijd niet kunt werken. Vaak omdat je ziek bent met fysieke klachten of iets zoals een burn out. We leggen je in dit artikel uit wat er dan gebeurd!

Je ziek melden

Het begint met ziek melden, hierbij laat je aan je werkgever weten dat je niet in staat bent om te werken. In eerste instantie weet je misschien nog niet hoe lang dit zal zijn, maar het is belangrijk om goed te blijven communiceren met betrekking tot hoe je je voelt!

Een uitkering aanvragen

Ben je langere tijd weg van je werk, dan is het belangrijk om een uitkering aan te vragen. Je werkgever kan immers niet maandenlang jouw salaris blijven betalen terwijl je er niet bent. Je ontvangt dan een groot deel van je loon van het UWV terwijl je herstelt.

Terugkeren naar je oude baan

Ben je weer beter, dan is het tijd om terug te keren naar je oude baan! Indien dit nog mogelijk is zal jouw werkgever ongetwijfeld blij zijn dat je er weer bent.

Re-integratie

Kon je niet meer terug naar je oude functie, dan kom je in een traject dat re-integratie tweede spoor heet. Je gaat dan samen met een arbeidsdeskundige kijken waar je ander werk kunt krijgen dat bij je past, op kosten van je oude werkgever. Dit is wettelijk verplicht en voor jou een hele geruststelling, omdat het lastig kan zijn om na lange tijd niet gewerkt te hebben weer op zoek te gaan naar een baan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *