VOG aanvragen

Dit artikel gaat over wanneer je een VOG nodig hebt. Ook komt aan de orde hoe je een VOG kunt aanvragen. Maar eerst leggen we uit wat dat is. We beperken ons hier tot een VOG voor natuurlijke personen.

Wat is een VOG?

VOG is de afkorting van Verklaring Omtrent het Gedrag. Justis is de instantie die de verklaringen uitgeeft. Een VOG geeft aan of volgens die instantie er geen bezwaar bestaat tegen het feit dat iemand in de samenleving een bepaalde functie of taak gaat vervullen. Er wordt daarvoor gekeken naar het (justitiële) verleden van de persoon. Het oordeel heeft betrekking op de functie of taak. Dat betekent dat voor een andere functie/taak het oordeel anders kan zijn. Heb je geen strafblad, dan zal het oordeel altijd positief zijn. Bij strafbare feiten gaat het om hun relevantie voor de functie/taak.

Wanneer heb je een VOG nodig?

Wettelijk verplicht is een VOG voor leraren, opvoedkundigen, taxibestuurders en gastouders, en voor een nieuwe betrekking in de langdurige zorgverlening. Een werkgever mag altijd van een nieuwe medewerker een VOG verlangen. De werkgever zal dat ook koppelen aan het soort functie. Behalve een baan kan het ook gaan om een stage, vrijwilligerswerk of een opdracht als zzp’er. Een VOG kan ook nodig zijn voor een werkvergunning, emigratie, lidmaatschap en visum.

VOG aanvragen

Hoe wordt een VOG aangevraagd?

Een VOG aanvragen kan op de volgende manieren:

  • Online direct bij Justis. De organisatie waarvoor de betrokkene werk gaat verrichten, brengt het aanvraagproces op gang. Dat is dus de (toekomstige) opdracht- of werkgever.
  • Via e-mail naar Justis. Als je niet staat ingeschreven in de BRP (Basisregistratie Personen), dan dien je met de e-mail ook alle nodige bijlagen mee te sturen.
  • Met behulp van de gemeente. De aanvraag is in dit geval schriftelijk.

De organisatie, waarvoor de betrokkene werk gaat verrichten, bepaalt op welke manier een VOG dient te worden aangevraagd. De betrokkene kan aangeven als die een andere manier wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *