Verlichting is een belangrijk onderdeel van ons huis. Het zorgt niet alleen voor licht wanneer we dit nodig hebben, maar het geeft je huis ook nog eens een gezellige en warme uitstraling. Zo kan verlichting je interieur maken of breken. Maar hoe kies je nu precies de juiste verlichting die bij je interieur past? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel en geven je tips voor het uitzoeken van verlichting voor in je huis. Lees dus snel verder!

Functie van de verlichting

Ten eerste is het goed om na te gaan wat de functie precies is van de verlichting. Dit kan onderverdeeld worden in drie functies, namelijk basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting is dus de verlichting die we al standaard in elke kamer hebben hangen. Hierbij kun je denken aan plafondlampen die heel de kamer verlichten. Functieverlichting geeft weer een bepaald accent aan. Heb je bijvoorbeeld een schilderij hangen en zet je hier een spotje op? Dan behoort dit onder functieverlichting. Bij functieverlichting kun je ook denken aan een lampje op je nachtkastje. Sfeerverlichting daarentegen, zoals de naam al zegt, brengt meer sfeer aan in huis. Dit zijn dus bijvoorbeeld dimbare lampen of lampen met een mooi design wat aansluit op de inrichting.

Ledverlichting of ander soort verlichting?

Tegenwoordig zijn de meeste lampen die je koopt gemaakt middels de led-technologie. Deze lampen hebben veel voordelen in tegenstelling tot de gewone gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp. Het is namelijk zo dat led lampen meer branduren hebben én minder energie verbruiken. Zo hoef je het lampje dus minder snel te vervangen én zul je besparen in de energiekosten. Ook worden led lampen niet zo heet als bij andere lampen. Je kunt dus niet snel je vingers verbranden aan het lampje en het doorbrandgevaar is ook minder. Het is dus goed om bij het uitkiezen van een lamp even na te gaan wat voor soort verlichting je wil: ledverlichting of toch een ander soort verlichting?

Aansluitingen en veiligheid

Verder is het goed om te letten op de aansluitingen van de lampen en de veiligheid. Wil je bijvoorbeeld een lamp in de badkamer? Zorg er dan voor dat deze waterdicht is. Of gebruik veiligheidsschakelaars waarmee je de stroom direct kunt afsluiten in geval van nood. Verder is het niet de bedoeling dat kleine kindjes bij de lampen kunnen of dat de lampen snel door kunnen branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *