Ben jij in je examenjaar beland en sta je binnenkort op het punt een studiekeuze te moeten maken? Dan is het zaak om goed op te letten, ben jij je bijvoorbeeld al bewust van een aanmelddatums? De aanmelddatums zijn ontzettend belangrijk en sommige komen al vroeg! Dit is bijvoorbeeld het geval als je voor een selectie studie kiest. Een studie als bijvoorbeeld toegepast psychologie, fysiotherapie of geneeskunde maken gebruik van een decentrale selectie. Voor deze selectie moet je je voor 15 januari aanmelden, als je dat niet doet kun je niet deelnemen aan de selectie en kun je ook niet starten met de opleiding. Als je nog niet weet wat je wilt is het belangrijk snel actie te ondernemen, idealiter weet je voor januari wat je wel of niet wilt doen. Studiekeuzeadvies kan je daarbij helpen.  In dit artikel worden er een hoop dingen besproken.

De voordelen van studiekeuzeadvies

Er zitten aan studiekeuzeadvies vele voordelen. Je komt erachter wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Daarom is het zo goed om studiekeuzeadvies te nemen. Door de juiste studiekeuzeadvies krijg je veel inzichten in jezelf. Juist deze inzichten zijn erg belangrijk. Als je een studie gaat zoeken ne begint bij het aanbod dan verdrink je in het aanbod. Er zijn tegenwoordig wel meer dan 1300 verschillende studies. Dat is echt een hele hoop. Zorg er dus voor dat je eerst inzicht in jezelf krijgt voordat je aan de slag gaat met andere dingen. Grofweg moet je een aantal stappen doorlopen om tot een goede studiekeuze te komen. Studiekeuzeadvies kan je daarbij helpen. Ga hier snel mee aan de slag want als je voor 15 januari niet weet wat je gaat doen kan je maar zo een decentrale selectie mislopen!

Decentrale selectie

Een decentrale selectie wordt toegepast op het moment dat er sprake is van een numerus fixus studie. Dit houd in dat er een maximum aantal plekken beschikbaar zijn voor de desbetreffende studie. Dit kan zo zijn wanneer er een overvloed aan afgestudeerde is, de opleiding nieuw is of instellingen in het gedrag komen met het aantal stageplaatsen. Let hier dus goed op! Onderwijsinstellingen zijn volledig vrij in hoe zij de selectie inrichten, houd hier dus rekening mee. Voor dezelfde opleiding kun je een andere selectie krijgen per onderwijsinstelling. Bij studiekeuzeadvies wordt vaak aangeraden om daar goed naar te kijken en je voor te bereiden. Zo kun je ouderejaars benaderen om te vragen hoe zij zich hebben voorbereid, die kunnen je vaak goede tips geven. Stel dat je alvast weet dat je bij fysiotherapie iemand moet helpen kruklopen, ga dat alvast oefenen! Middels studiekeuzeadvies kun je je goed voorbereiden.

Studiekeuzeadvies kan je informatie geven

Studiekeuzeadvies kan ervoor zorgen dat je voorzien bent van de juiste informatie Een goede adviseur kent alle ins en outs bij het kiezen van een studie. Dus ook bij een decentrale selectie. Zorg ervoor dat je de juiste adviseur kiest door met meerdere mensen in gesprek te gaan. Zo zijn er een aantal regels die belangrijk zijn bij de decentrale selecties. Op het moment dat je een decentrale selectie wilt doen is er een maximum aantal studies waarvoor je je kunt aanmelden. Studenten mogen in één jaar voor maximaal twee decentrale selectie opleidingen meedoen met de selectieprocedure. Je moet dus snel keuzes maken, nog een reden om snel met studiekeuzeadvies te starten! Dan zijn er nog verschillen in hoe vaak je mag meedoen. Bij geneeskunde mag dit maar twee keer, bij fysiotherapie of psychologie drie keer. Het is dan ook niet erg als je het de eerste keer niet haalt.

Hoe werkt studiekeuzeadvies

Studiekeuzeadvies kan verschillende vormen aannemen. Sommige adviseurs kiezen ervoor om een test te maken, deze te rapporteren en daarna te bespreken. Dit is een vorm van matching perspectief, sommige testen zijn erg duur wat de begeleiding ook duur maakt. Er gaat namelijk veel tijd in de interpretatie zitten van een test. Andere studiekeuzeadviseurs combineren studiekeuzeadvies met studiekeuzecoaching. Studiekeuzecoaching kan worden gezien als een uitgebreidere vorm van studiekeuzebegeleiding. Daarbij ga je ook concrete stappen maken. Idealiter kies jij de vorm die het beste bij jouw past. Coaching kan goed in combinatie met studiekeuzeadvies. Zo kun je eerst het gesprek aangaan en aanvullend testen maken. Het is belangrijk dat jij bepaald wat je wilt en dat jij bepaald hoe je aan de slag wilt gaan.

De stappen bij studiekeuzecoaching

Over het algemeen bestaat studiekeuzecoaching uit een aantal stappen. De eerste daarbij is een uitgebreide intake. Een intake lijkt soms saai en nutteloos maar dat is het niet! Een goede coach zal altijd een intake doen en een traject op maat maken. Wanneer een coach dit niet doet moet je gaan twijfelen aan zijn of haar kunnen. Zorg er dus voor dat je een coach kiest die met jou aan de slag gaat op de juiste wijze. Na de intake wordt er een traject op maat gemaakt waarbij jij mee beslist in het plan. Bij studiekeuzeadvies zal er gebruik worden gemaakt van een aantal stappen. Je gaat kijken naar je kwaliteiten, talenten, waarden, innerlijke drijfveren en interesses. Deze worden in een aantal gesprekken boven water gebracht. Als je deze dan kunt combineren en kan koppelen aan een studie zit je in de goede richting!

Hoe kies ik de juiste studiekeuzeadviseur uit?

Het is niet makkelijk om de juiste studiekeuzeadviseur uit te kiezen. Dit kan lastig zijn omdat je zelf niet altijd het inzicht hebt in goede opleidingen en dergelijke. Het is erg belangrijk dat iemand gebruik maakt van wetenschappelijk onderbouwde methoden. Als je dit weet dan werkt een studiekeuzeadviseur in ieder geval met de juiste middelen. Het helpt ook als iemand een academische studie heeft gedaan, iemand met een academische studie is in staat goede en minder goede methodieken van elkaar te onderscheiden. Ook weet hij of zij vaak welke testen wetenschappelijk valide en of betrouwbaar zijn. Heel veel succes met het zoeken van de juiste adviseur of coach. Ga vooral het gesprek aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *