De brandmeldinstallatie is een belangrijk systeem dat ervoor zorgt dat de brandveiligheid in een gebouw gewaarborgd blijft. Als een brandmeldinstallatie naar behoren werkt, kan een beginnende brand zo opgespoord worden en geblust, en kan op die manier ernstigere schade voorkomen worden. Het regelmatig testen en onderhouden van deze systemen is dan ook van essentieel belang. Wanneer er onderhoud aan de brandmeldinstallatie plaatsvindt, neemt de brandwacht de taken van het systeem over.

Onderhoud brandmeldinstallatie

Onderhoud aan de brandmeldinstallatie, waarom is dat zo belangrijk? In elk soort gebouw waar een brandmeldinstallatie is aangebracht, is het systeem van belang, maar in gebouwen waar geslapen wordt of waar mensen die minder zelfredzaam zijn aanwezig zijn, kan zo’n systeem levens redden. Het is daarom zeer wenselijk dat het systeem altijd functioneert. Het regelmatig testen en onderhouden daarvan draagt daar dan ook absoluut aan bij. Het kan voorkomen dat het systeem tijdelijk stopt met functioneren, door een storing of onderhoud. Maar ook het bewust (deels) uitschakelen van het systeem door de brandmeldcentrale kan voorkomen.

Ontzettend veel systemen wordt aangestuurd door de brandmeldinstallatie. Wanneer de brandmeldinstallatie niet of maar gedeeltelijk werkt, worden, ten tijden van calamiteiten, heel veel procedures niet in gang gezet. Daarom  is het zo belangrijk om regelmatig systeem te laten testen en te onderhouden. Je redt er letterlijk mensenlevens mee.

Onderhoud en de brandwacht

Het is wettelijk verplicht om jaarlijks de brandmeldinstallatie te laten onderhouden. Tijdens het onderhoud functioneert het systeem niet en ben je op dat moment niet beveiligd. Daarom is het ook wettelijk verplicht, wanneer er onderhoud aan de brandmeldinstallatie plaatsvindt, de brandwacht in te schakelen. De brandwacht neemt dan tijdelijk de functie van de brandmeldinstallatie over, en zorgt ervoor dat de brandveiligheid van het gebouw en haar gebruikers gewaarborgd blijft ten tijden van onderhoud.

Bron: de groot brandwachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *