Je hebt je merk geregistreerd. Daarmee is niet alleen je merk, maar indirect ook je reputatie en de economische waarde van je bedrijf beschermd. Om jezelf van merkbescherming te verzekeren, moet je het wel actief bewaken. Je hebt het recht aan jouw kant, maar bedrijven kunnen nog steeds, bewust of onbewust, inbreuk maken op jouw merk. Hoe voorkom je dat dit gebeurt?

Het belang van merkbewaking

De beste manier om merkinbreuk te voorkomen, is door merkbewaking aan te vragen bij een merkenbureau. Zij houden je op de hoogte van bedrijven die een merk deponeren dat overeenkomsten vertoont met die van jou. Hierdoor ben jij je bewust van merkinbreuk, nog voordat een merk daadwerkelijk geregistreerd is. Wanneer een bedrijf een merk deponeert, wordt het merk namelijk eerst twee of drie maanden ter oppositie gesteld. Andere bedrijven hebben binnen deze termijn de kans oppositie in te stellen wanneer zij menen dat het merk te veel op hun eigen merk lijkt. Krijg jij gelijk? Dan wordt de merkaanvraag van het bedrijf afgewezen. Je kunt zelf je merk bewaken door merken die ter oppositie worden gesteld in de gaten te houden, maar bedenk dat de oppositietermijn beperkt is. Als jij jezelf voorneemt iedere maand het register te checken, maar dit door drukte op werk één of twee keer vergeet, kan er zomaar een merk tussendoor glippen dat sterk op die van jou lijkt. Beter is het om een merkenbureau in te schakelen dat maandelijks voor jou het register controleert.

De merkinbreuk is al geschied – wat nu?

Stel, je hebt je merk niet bewaakt en je komt erachter dat een bedrijf een merk geregistreerd heeft dat wel erg veel op die van jou lijkt. Ben je nu machteloos? Nee, maar je gelijk behalen gaat je nu wel meer geld en tijd kosten. De beste kans van slagen heb je wanneer je een merkenrecht advocaat in de arm neemt. De kans is groot dat de zaak voor de rechter moet worden voorgelegd. De tegenpartij heeft immers zijn merk al geregistreerd en heeft ook recht op merkbescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *