Eén van de eerste zaken wat elke onderneming in de praktijk moet doen is het laten opstellen van algemene voorwaarden. Hoewel, de benaming “moet” is eigenlijk niet correct. Het is namelijk niet zo dat er sprake is van een wetgeving die bedrijven verplicht om dergelijke voorwaarden op te stellen. Dit gezegd hebbende is het wel zeer belangrijk om dit te doen. Het niet beschikken over dergelijke voorwaarden zorgt er in de praktijk namelijk voor dat je vatbaar bent voor mogelijke schadeclaims die klanten bij jou neerleggen. Dit eigenlijk zonder dat je onderneming daar ook maar enige aansprakelijkheid voor zou moeten aanvaarden. Wil jij graag meer ontdekken over het belang van deze voorwaarden voor je bedrijf en waar je allemaal rekening mee moet houden? Dan is het zeker en vast een goed idee om even de onderstaande informatie door te nemen.

Wie kan algemene voorwaarden voor jou opstellen?

Wanneer ook jij de keuze hebt gemaakt om algemene voorwaarden voor je bedrijf te laten opstellen is het altijd een goed idee om daarvoor een beroep te doen op iemand met kennis van zaken. Heel wat partijen bieden namelijk tegenwoordig de mogelijkheid aan om zo’n voorwaarden voor jou te schrijven zonder dat ze daarvoor over de vereiste kennis beschikken. Wanneer je echt zeker wil zijn van goede voorwaarden is het dan ook bij voorkeur een aanrader om daarvoor een beroep te doen op de diensten van een jurist of een advocaat. In dat geval ben je er namelijk zeker van dat je voorwaarden tot in de puntjes correct en afgestemd op jouw bedrijf zullen zijn.

Over welke inhoud moeten deze voorwaarden beschikken?

De algemene voorwaarden zijn tegenwoordig een behoorlijk lijvig document. Vroeger was het zo dat deze doorgaans op de achterzijde van de facturen werden geplaatst. Tegenwoordig kan er worden vastgesteld dat er louter op de factuur naar wordt verwezen als zijnde een bijlage. Dat is het gevolg van het feit dat de inhoud van de voorwaarden een stuk uitgebreider is geworden. Dat is echter nog niet alles. Is het voor jou niet mogelijk om de voorwaarden bij de factuur bij te voegen als bijlage? Zorg dan altijd voor een vermelding naar bijvoorbeeld je website. Op deze manier kunnen je klanten niet stellen dat ze niet over de mogelijkheid beschikten om de voorwaarden in te kijken.

Wat bij een schadeclaim ondanks je algemene voorwaarden?

Het spreekt voor zich dat het beschikken over algemene voorwaarden er in de praktijk niet voor kan zorgen dat je helemaal niet meer geconfronteerd zal worden met een schadeclaim. Het is voor derden nog steeds mogelijk om je een bepaalde schuld in de schoenen te proberen schuiven. Dit gezegd hebbende zal je echter kunnen vaststellen dat je in een mogelijke rechtbank heel wat sterker zal staan. Bovendien kan er in de praktijk ook niet zelden worden vastgesteld dat derden heel wat minder geneigd zijn om je voor de rechtbank te slepen wanneer ze merken dat je over solide AV’s beschikt. Het mag dan ook duidelijk zijn, deze voorwaarden kunnen in de praktijk absoluut van goudwaarde zijn voor elk bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *