Financiële dienstverleningen zijn eigenlijk alle diensten en producten die met financiën te maken hebben. Hier vallen veel zaken onder. Zo horen banken, verzekeraars, pensioenfondsen, accountantskantoren en belastingadviseurs hier onder.

Onder financiële dienstverleningen vallen natuurlijk ook financieel adviseurs. Deze adviseurs zijn gespecialiseerd in veel verschillende gebieden. Heb je vragen over je hypotheek? Dan moet je op zoek naar een hypotheekadviseur. Bij interesse in beleggen zal een vermogensadviseur je goed kunnen helpen. Maar wat kost een financieel adviseur nou eigenlijk? En hoe vind je er een die bij jou past?

Wanneer heb je een financieel adviseur nodig?

Een financieel adviseur is iemand die je ondersteuning geeft als het gaat om geldzaken. Of je nu een eigen bedrijf hebt, of een groot vermogen bezit. Bij vragen over je hypotheek of beleggen kun je ook een financieel adviseur inschakelen. Het is vaak zo dat bij beslissingen over grote sommen geld, dit soort adviseurs komen kijken. De gemiddelde burger heeft namelijk niet zo veel verstand van de regels en wetten omtrent hypotheken, verzekeringen en leningen. De financiële adviseur gaat dan met je zitten en kijken wat de beste opties voor jou zijn.

Geld innen

Een grote zorg kan zijn dat je geld tegoed hebt van iemand, maar die niet betaald wordt. Bijvoorbeeld een huurder die weigert de huur te betalen, of als je een opdracht afgerond hebt maar de klant maar niet betaalt. Natuurlijk probeer je het eerst zelf op te lossen met brieven en e-mails, maar helaas is dit niet in alle gevallen voldoende om de schuld te kunnen innen. Wanneer er voortdurend geen geld wordt overgemaakt, kan je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. De kosten incassobureau worden veelal aan de schuldenaar toegekend.

Wanneer je een eigen bedrijf hebt waar een betaling maar niet wordt voldaan, zal je dit uiteraard ook met je financieel adviseur bespreken. Die helpt je om de juiste stappen te zetten. Wellicht is een incassobureau niet wat de financieel adviseur in gedachten heeft, maar denken ze dat bijvoorbeeld een deurwaarder de betere keuze is.

Tarieven en specialisaties

Een hypotheekadviseur heeft andere kennis en vaardigheden dan een vermogensadviseur. Wanneer je specifieke vragen of zorgen hebt over een bepaald onderwerp, is het dan ook hartstikke fijn om een professional te hebben die zo bekwaam is op dat gebied.

Financiële adviseurs mogen zelf hun tarief bepalen. Dit heeft dus als gevolg dat de prijzen nogal uiteen kunnen liggen. Maar voor het gemiddelde kun je rekenen dat een financieel adviseur tussen de €100 en €175 per uur rekent. Dan ligt het aan het aantal uren die besteedt worden aan het financiele advies hoeveel je uiteindelijk dient te betalen.

Ben je van plan om een huis te gaan kopen? Dan is het verstandig om een compleet hypotheekadvies aan te vragen. De hypotheekadviseur heeft daar gemiddeld 20 uur voor nodig. Dan kom je dus uit op een bedrag van ongeveer tussen de €2000 en €3500. Voor dit bedrag heb je dan wel een perfect sluitend advies over je hypotheek mogelijkheden. Potentiële kinderwensen, pensioen, eventuele schulden en bestedingspatronen zijn allemaal meegenomen in het uiteindelijke advies.

Een adviseur die bij jou past

De zoektocht naar de beste adviseur voor jouw situatie kan nogal wat tijd en moeite kosten. Toch is het zeer belangrijk om je tijd te nemen. Omdat iedere financieel adviseur zijn eigen tarieven mag hanteren, is het verstandig om zoveel mogelijk offertes aan te vragen! Iedereen heeft een ander budget, kies dus voor een adviseur die bij de jouwe past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *