Misschien wil je investeren in iets of je bedrijf uitbreiden, dan is een zakelijke lening wellicht interessant. Als ondernemer is financieel flexibel zijn enorm belangrijk. Maar hoe kies je nou een zakelijke lening die past bij jouw doelstellingen? In deze blog geef ik je wat informatie en tips. 

Wat is een zakelijke lening?

Bij een zakelijke lening ontvang je het leenbedrag in 1 keer op je rekening en dit betaal je met rente terug. Het verschilt per aanbieder in welke termijn en hoeveel delen dit terug betaald dient te worden en vaak is het financieringsdoel ook van invloed. De lening mag in ieder geval niet korter dan 3 maanden of langer dan 5 jaar lopen.  Een zakelijke lening is geschikt voor een eenmalige, grote uitgaven. Bijvoorbeeld nieuwe machines, auto’s of een nieuwe website. 

Kom je in aanmerking voor een zakelijke rekening?

Als eerst is het van belang te kijken naar of je wel in aanmerking komt voor een zakelijke lening. Wanneer u een achterstandscodering bij het Bureau Krediet registratie heeft, oftewel een BKR registratie, dan kunt u helaas geen zakelijke lening afsluiten. Je dient ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel en je dient voldoende omzet te draaien. Dit laatste wordt bepaald aan de hand van de jaarcijfers. 

Wat zijn de kosten?

Het rentepercentage is voor een deel afhankelijk van de financiële status van de onderneming. Naast de afgesproken rente dient bij een zakelijke lening ook nog de afsluitkosten van het leenbedrag te worden betaald. Voor een lening geld, wat al afbetaald is kan niet meer worden teruggeleend. 

Tips voor het aanvragen van een zakelijke rekening

Een zakelijke lening is een product op maat, de vertrekker kijkt dus samen naar wat de reden van de aanvraag is. Het is aan te raden vooraf een plan te stellen, dit is handig voor jezelf maar ook om eerder groen licht bij de verstrekker te krijgen. Wees vooral transparant, duidelijk en gedetailleerd over je plannen, ook dit zal meehelpen. Zorg tevens dat je de verstrekker een reden kan vertellen waarom het veilig is om in jouw onderneming te investeren. 

Er zijn diverse tools online die je kunnen helpen bij de voorbereidingen, bijvoorbeeld die van zakelijk bankieren. Via zakelijk bankieren kan je de hoogte van je zakelijke lening bereken. Dit is handig om van te voren na te kijken, zodat je niet voor teleurstellingen staat of je plan moet aanpassen. 

Zoals hierboven genoemd is een zakelijke lening een product op maat, elke verstrekking heeft andere regels en afspraken. Via een vergelijkingstool kun je verschillende verstrekkers naar elkaar zetten en op basis van jouw voorkeuren een keuze maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *