Hoewel er wellicht geen exacte blauwdruk bestaat voor een goede coach, bestaan er echter wel een aantal eigenschappen die goede coaches met elkaar gemeen hebben. Om jouw coachingstaken effectiever te maken, hebben we in dit artikel enkele coachingskwaliteiten op een rijtje gezet.

1. Zelfbewust is een pre

Als coach is het belangrijk dat je jezelf en je eigen coachingsstijl, en hoe die wordt waargenomen en ontvangen door werknemers. Dit is een eerste kritische eerste stap om een waardevolle en effectieve coach te worden. Zelfbewustzijn is het vermogen om je bewust te zijn van je emoties, gedragingen, overtuigingen, motivaties en andere kenmerken zoals het herkennen van sterke en zwakke punten, zodat je jezelf als een afzonderlijke entiteit kan identificeren en begrijpen.

2. Brengt problemen onder de aandacht

Het is van belang dat een coach duidelijk kenbaar maakt welke specifieke problemen er onder de aandacht moeten worden gebracht. Een coach zorgt ervoor dat een probleem welomschreven is en er een doel is tot het teweegbrengen van een positieve verandering. Dit goed een goede coach met de juiste informatie, voorbeelden en ideeën om het probleem en de mogelijke oplossingen overzichtelijk te maken.

3. Coaches denken als partners

Een uitstekende coach is in staat om individuen als partners in de organisatie te behandelen en hen aan te moedigen op hun inbreng om opdrachten uit voeren. Dit betekent dat een goede coach ervoor zorgt dat hij goed op de hoogte van de sterke en zwakke punten van elk teamlid. Op deze manier weet een coach de individuele sterktes van elke medewerker aan te boren om het beste uit hen te halen en de grootste productiviteit uit het team te verwezenlijken, zowel collectief als individueel.

Wil jij je coachingsvaardigheden naar een hoger niveau tillen? Kijk dan naar de uitgebreide coachopleidingen op TC Academy, voor coaching in ondernemerschap tot jongerencoach!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *