Deze digitale dominantie van de moderne tijd zorgt ervoor dat een steeds groter gedeelte van ons leven op een schermpje afspeelt. Dit heeft zijn voordelen. Denk maar aan de wijze waarop we tijdens de huidige Coronacrisis aan het werk kunnen blijven. Vergaderingen gaan via internetplatforms als Zoom of Google Teams als vanouds door. Als Corona een jaar of tien geleden had toegeslagen, was de economische schade veel groter geweest. Bijna niemand had Whatsapp en de meeste mensen beschikten enkel over de technologie om via Skype een-op-een met iemand te chatten. Er zijn echter ook nadelen aan de voortdurende digitalisering. In deze blog maak ik de balans op.

De romantiek van het analoge tijdperk

Soms wil ik nog wel eens terugdromen naar het analoge tijdperk. Als Bruce Springsteen een nieuw album uitbracht, stond ik op de releasedag om acht uur 's ochtends bij de platenzaak. Nu heb ik via Spotify te allen tijde het hele oeuvre van the Boss ter beschikking. Ook kan ik me goed herinneren dat er veel mensen waren bij wie een reeks encyclopedieen een belangrijke plek innam in de woonkamer. Als er dan tijdens een verjaardag iets ter sprake kwam waarbij men een bepaald feitje wilde weten, dan werd theatraal de encyclopedie uit de kast gehaald. Al die kennis, zomaar op een plank in de woonkamer. Met open mond keken we toe. Na een paar jaar moest je weer een nieuwe reeks encyclopedieen aanschaffen, want dan waren de oude door de tijd ingehaald. Dat nam je echter op de koop toe. Vandaag de dag klinkt dit natuurlijk enorm kneuterig. Tegenwoordig kun je alle informatie die je wil met een druk op de knop op je telefoontje tevoorschijn toveren.

Toch was het vroeger niet beter

Je moet ervoor waken dat je door deze nostalgische herinneringen gaat denken dat het vroeger beter was. Er is iets verloren gegaan toen ik Spotify ging gebruiken voor Bruce Springsteen in plaats van mijn platenspeler, dat zeker. Een bepaald gevoel van waarde als je een fysiek product in je handen hebt. Toch zijn de voordelen van de moderne tijd groter dan de nadelen. Onbeperkt toegang tot alle muziek en alle kennis: dat is toch magnifiek? Bovendien zijn veel nadelen van het digitale tijdperk prima op te vangen. Ik vind het bijvoorbeeld niet prettig om te veel op mijn beeldscherm te moeten lezen. Gelukkig heb ik hoogwaardige inktcartridges in mijn printer waarmee ik iedere tekst binnen een handomdraai heb uitgedraaid. De printer brengt digitaal en analoog bij elkaar en zorgt er zo voor dat het beste van beide werelden kan worden gecombineerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *